2006-05-21

Män kvoteras in av arbetsgivare

Om det inte redan var nog uppenbart så visar en studie att kvinnor sållas bort av arbetsgivare. Kvinnor med likvärdiga meriter som de manliga sökanden har betydligt mindre chans att ens få komma på en anställningsintervju. Aftonbladet hänvisar idag till studien gjord på Uppsala Universitet.

Jonas Lagerström, forskare vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU)

I de fall arbetsgivaren enbart kände till personernas meriter hade kvinnor precis lika stor chans som män att bli kontaktade av en arbetsgivare. Det innebär att kvinnor faktiskt tjänar på att dölja sin identitet när de söker jobb via Sökandebanken.


Men är det verkligen det det måste komma till? Att kvinnor ska skicka in anonyma ansökningar för att överhuvudtaget bli kallade till anställningsintervjuer och bli anställd på sina meriter?Det måste ju betyda att män får jobben på grund av sitt kön, eller hur? Att de får jobbet på kön, inte meriter.

Duh?

2006-05-16

Change needed..

I RFSL:s kartläggning över situationen för homosexuella, bisexuella och transpersoner (HBT) i Sveriges kommuner sticker Norrbotten ut. Och inte på ett bra sätt. Bedömningsområdena har varit skolan, kommunens verksamhet och personal, HBT-samhällets infrastruktur, frekvensen brott med homofobiskt motiv samt allmänhetens attityd till homosexuella.

Rapporten är dels indelad i listor över det olika bedömningsområdena och en sammanställning.

Två kommuner i Norrbotten har gett bidrag till en lokal RFSL-förening det senaste två åren; Piteå och Arvidsjaur. Jokkmokk är en av pilotkommunerna för utbildningsprojektet Under ytan. Arjeplog kommer på 20:e plats bland kommuner som har högst andel RFSL-medlemmar i förhållande till invånare.

Annars är det inte så mycket positivt som står om vårt kära län. Högst rankad av länets kommuner är Piteå, på en blygsam 34:e plats och med totalbetyget 2,60. Godkänt ligger på 3. Luleå ligger på 142:a plats, Gällivare på 200, Arjeplog, Haparanda och Jokkmokk på på delad 231:a plats. Ännu längre ner hittar man Boden, Överkalix och Arvidsjaur på 268, Älvsbyn och Pajala på 277, Kiruna och Kalix på 285. Och sist/sämst av länets och landets kommuner är Övertorneå.

Rapporten är mycket läsvärd och förhoppningsvis landar det hos någon kommun att det måste ske förändringar. Någonstans mitt i rapporten nämns att en vänsterpartist från Borås faktiskt sett till att det skett utbildningsatsningar i skolorna. Det är bra, mer sånt.

2006-05-04

Pètare – ett studiebesök i en revolutionär regerings projekt

”Regeringens styrka ligger i revolutionen” sa en man från Unión nacional de trabajadores till oss under vårt besök hos facket. Alltsedan Chávez blev president 1998 har de sociala reformerna, ”los misíones” avlös varandra. De utgår ifrån folket och dess behov av utbildning, sjukvård och billiga livsmedel. Bland mycket annat.

Pètare är Latinamerikas näst största förort. Dit åkte vi för många spännande studiebesök där vi med egna ögon fick se vad regeringen satsat så hårt på, och lyckats. Folk ropade efter oss på gatan att vi skulle vänta, sen hängde de ut stora affischer på Chávez genom fönstret. Överallt stod det sprayat på väggar och murar ”¡Vota no!” Rösta nej, Chávez ska inte lämna presidentposten.

Barrio Adentro är ett projekt där kubanska läkare öppnar vårdcentraler i de fattigaste områdena. Vården är helt gratis och många har för första gången i sitt liv kunnat besöka en läkare. I utbyte får Kuba olja till kompispris. Läkarna får inte lön utan får mat, husrum och vissa förmåner av venezolanska staten och deras familjer får ett sorts underhåll för att en familjeförsörjare arbetar utomlands. De bor i läkarbostäderna som finns ovanför de åttakantiga vårdcentralerna som är så karakteristiska för Barrio Adentro.

Misión Robinson eller Plan Nacional de Alfabetización som den också kallas, är ett av de största och kanske demokratiskt viktigaste projekten. Steg 1 är grundläggande alfabetisering; folk i alla åldrar, men främst vuxna, lär sig läsa och skriva. De kan på så vis ta del av all skriven och tryckt information vilket måste ses som ett enormt demokratiskt steg. Efter Misión Robinson 1, som kan jämföras med årskurs 1-3, får man en present av staten; ett bokpaket som innehåller klassiker som t.ex. Robinson Crusoe. Misión Robinson 2 är ungefär som årskurserna 3-6. Misión Rívas är högstadiet och gymnasiet. Sist kommer Misión Sucre som är högskolenivå. Olika projekt har till och med slagord som sprayas på murar eller har enorma reklamtavlor. Misión Robinson 1 har till exempel ”¡Yo, sí puedo!” (Ja, jag kan!) och Misión Robinson 2 har ”¡Yo, sí puedo seguir!” (Ja, jag kan fortsätta!)

Mercal (Mercados de alimentos) är en kooperativ butik med enorma statliga subventioner på livsmedel och medicin. I princip alla livsmedel som säljs där är lokalt producerade för att stödja den inhemska produktionen. Staten har subventionerat priserna med 40% så att alla ska ha råd med livsmedel. Har man fortfarande inte råd så är det möjligt att få ytterligare rabatterat pris. Medicinpriserna ligger hela 85% under priset i ett vanligt apotek.

-----------------------------------------------------------------------------------
Den här artikeln skrev jag till Ung Vänster Norrbottens interntidning ISKRA, eller snarare till Venezuelabilagan till densamma. Tänkte att det kan vara kul att publicera den här också.
Dessa studiebesök var för mig det mest givande med resan. Att få ha sett first hand att samhället går att förändra. Att människor som organiserar sig gör skillnad. Att det finns de som står upp mot USA:s krav på världsherravälde. ¡Podemos!