2005-12-16

Fritt fram för homofober och nazister

Det man visste skulle hända efter frikännandet av Åke Green har hänt. Att fler glasklara fall av hets mot folkgrupp kommer att följa samma väg. I onsdags friades ett gäng killar som spridit homofientligt material på en skola i Söderhamn. Hovrätten i Nedre Norrland konstaterade att de förvisso hetsat mot folkgrupp, men att Europadomstolen nog inte kommer att godkänna att yttrandefriheten inskränks för den sakens skull, och hänvisade till HD:s friande dom mot homofob-pastor Åke Green. Men när han friades påstod man att det avgörande var att predikan varit inför en liten samling, det var inte offentligt. Men att dela ut flygblad på en skola måste ju vara så offentligt som det blir?

Är det ens möjligt att fälla någon för hets mot folkgrupp efter det här? Kan man alltså vräka ur sig vilka kränkande saker som helst om homosexuella? Man kan alltså likställa dem med cancersvulster och fan vet allt och sen gömma sig bakom EU:s lag, undan svensk lag?
Vilka svenska lagar står fortfarande över EU:s lagar, när det kommer till kritan?

1 kommentar:

Peter Björkman sa...

Tja. Att HD lägger sig för eventuella framtida Europadomstolsutslag känns lite som att smita undan ställningstagandet. HD tycker antagligen att det är en knivig fråga som de har svårt att ta ställning i. Nu slipper de det. Trist.