2006-01-16

Oförstånd eller missförstånd?

Efter att kyrkan ställt sig positiva till förbön för homosexuella par och att kvinnoprästmotståndare inte ska prästvigas har den riktigt reaktionära delen av Sveriges kristna startat ett upprop. Laestadianerna (kanske fler homofob-grupperingar?) hotar att lämna Svenska Kyrkan. Erling Wälivaara, kristdemokrat och laestadian, leder Laestadianernas 'uppror' mot Svenska Kyrkan och hotar att lämna samfundet. I en intervju för en vecka sedan i Nordnytt jämför han homosexuella med kleptomaner och pyromaner. Det helt absurda uttalandet ska tydligen vara ett stort missförstånd och säkert inget som homosexuella känner sig diskriminerade av;
Riksdagsledamoten Erling Wälivaara (kd) tycker inte att hans uttalande har med
politiken att göra, och han tror inte heller att de homosexuella känner sig
diskriminerade av det han sagt.
– När de homosexuella hör mig som
kristen säga att de är lika mycket värda som mig, tror jag inte att de kan
missuppfatta det och känna sig diskriminerade, säger
Wälivaara
.

Att folk har protesterat och tagit avstånd från honom under veckan, partiledningen likväl som RFSL, verkar ha gått honom förbi. Jag lovar att när folk i Piteå gick ut på gatorna för att protestera mot attackerna mot de homosexuella, så protesterade de mot reaktionära och hetsande gubbar som Wälivaara också.

Vari "missförsåndet" skulle ligga är svårt att se. Kvinnoprästmotståndaren och homofoben Wälivaara har vid flertalet andra tillfällen uttalat sig på liknande sätt. Och i sitt parti är han inte ensam även om det den här gången var lite väl magstark, till och med för KD.

Inga kommentarer: