2006-04-29

Avgå, kungen!

Monarkin är en seglivad rest från ett förlegat och synnerligen odemokratiskt samhälle. I dagarna blir man mer och mer påmind om det, när vår konung har ett fett 60-års firande för en hel del miljoner skattekronor. Och varför i hela jävla norden har vi en statschef, som ärver sin titel? Som utöver sin miljonförmögenhet får miljoner i bidrag från staten? Och som har mage att be om mer pengar. En statschef som inte har någon som helts funktion, förutom för konservativa muppar som säkert skulle stå i regn och rusk utanför slottet för att visa sin konung lojalitet och respekt på hans 60-årsdag.

På Ungt Vals sida (andra gången som jag refererar till den skitsidan, jag får ta och skärpa mig) kan man läsa en debatt mellan företrädare från Rojalistiska föreningen och Republikanska föreningen, tillika representanter från MUF och LUF. Jag måste bara citera rojalistens plumpa demokratiuttalanden:

Jag tycker kungahuset är bra, för att det visar på att vi haft en
demokratisk utveckling i Sverige, vi har inte behövt slå ihjäl varandra till skillnad från i Frankrike med blodiga revolutioner. Här har vi haft en fin utveckling där vi i samråd kommit överens om att ge makten till folket. Det är också en ekonomisk fördel för Sverige – det skulle kosta mycket att ha presidentval vart fjärde år [...]
Ja jävlar. Det är för dyrt med demokrati. Men ett 60-årsjippo är han värd, knugen. Dessutom är det ju helt uppåt väggarna att kungen har "gett" folket makten. Det är någonting som man har fått kämpa sig till. Ett till citat, denna gång angående kungens rättsliga imunitet:
Kungen är ju ändå en person och individ som alla andra. Men jag tror det är mer en praktisk fråga för att kungen inte ska bli åtalad och behöva sitta i domstol när han har viktiga grejer och statsbesök att ta hand om.

Det är ju inte som om han inte kan undvaras från ett av hans märkliga representationsresor (återigen, för våra skattepengar) där han kan slänga ur sig en massa tokigheter. Det är ju inte som om han, helt utan makt i landet Sverige, egentligen borde representera oss. Det är ju konstigt i sig.

Sveriges största socialfall. Och för en gångs skulle menar jag det med det förakt som borgarna visar alla de som tvingas tigga om bidrag av kommunen för att överleva.


Läs Ung Vänsters förbundsstyrelses uttalande Konkurrensutsätt kungahuset!

1 kommentar:

Vi hatar sa...

Knugen behöver hjälp, vad tur att du alltid visar honnom vägen Jenny, bort från makten...