2006-05-16

Change needed..

I RFSL:s kartläggning över situationen för homosexuella, bisexuella och transpersoner (HBT) i Sveriges kommuner sticker Norrbotten ut. Och inte på ett bra sätt. Bedömningsområdena har varit skolan, kommunens verksamhet och personal, HBT-samhällets infrastruktur, frekvensen brott med homofobiskt motiv samt allmänhetens attityd till homosexuella.

Rapporten är dels indelad i listor över det olika bedömningsområdena och en sammanställning.

Två kommuner i Norrbotten har gett bidrag till en lokal RFSL-förening det senaste två åren; Piteå och Arvidsjaur. Jokkmokk är en av pilotkommunerna för utbildningsprojektet Under ytan. Arjeplog kommer på 20:e plats bland kommuner som har högst andel RFSL-medlemmar i förhållande till invånare.

Annars är det inte så mycket positivt som står om vårt kära län. Högst rankad av länets kommuner är Piteå, på en blygsam 34:e plats och med totalbetyget 2,60. Godkänt ligger på 3. Luleå ligger på 142:a plats, Gällivare på 200, Arjeplog, Haparanda och Jokkmokk på på delad 231:a plats. Ännu längre ner hittar man Boden, Överkalix och Arvidsjaur på 268, Älvsbyn och Pajala på 277, Kiruna och Kalix på 285. Och sist/sämst av länets och landets kommuner är Övertorneå.

Rapporten är mycket läsvärd och förhoppningsvis landar det hos någon kommun att det måste ske förändringar. Någonstans mitt i rapporten nämns att en vänsterpartist från Borås faktiskt sett till att det skett utbildningsatsningar i skolorna. Det är bra, mer sånt.

Inga kommentarer: