2006-05-21

Män kvoteras in av arbetsgivare

Om det inte redan var nog uppenbart så visar en studie att kvinnor sållas bort av arbetsgivare. Kvinnor med likvärdiga meriter som de manliga sökanden har betydligt mindre chans att ens få komma på en anställningsintervju. Aftonbladet hänvisar idag till studien gjord på Uppsala Universitet.

Jonas Lagerström, forskare vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU)

I de fall arbetsgivaren enbart kände till personernas meriter hade kvinnor precis lika stor chans som män att bli kontaktade av en arbetsgivare. Det innebär att kvinnor faktiskt tjänar på att dölja sin identitet när de söker jobb via Sökandebanken.


Men är det verkligen det det måste komma till? Att kvinnor ska skicka in anonyma ansökningar för att överhuvudtaget bli kallade till anställningsintervjuer och bli anställd på sina meriter?Det måste ju betyda att män får jobben på grund av sitt kön, eller hur? Att de får jobbet på kön, inte meriter.

Duh?

1 kommentar:

Tobias sa...

Ja så är det. Vi som mindre kompetenta män kvoteras in framför mer kompetenta kvinnor. På samma sätt ges mindre kompetenta vita svenskar med rätt efternamn och ett språk fritt från brytning företräde framför människor med ett utländskklingande efternamn eller utseende.

Eftersom kvoteringen redan existerar - låt oss göra den rättvis. Det kan göras t ex genom att även tillåta kvotering av underrepresenterat kön eller på etnisk grund i arbetsliv, i antagning till utbildning eller i andra sammanhang där rättvisan idag fördelas orättvist.