2006-07-14

Män är svin[iga]

Jag jobbar på ett ganska könssegregerat jobb. Rent statistiskt kanske det finns lika många kvinnor som män som är parkarbetare, men hur arbetet är uppdelat är desto mer stereotypt uppdelat. I stort är det männen som klipper gräset och kvinnorna som planterar och vattnar. Rensningen är väl lika, men det kanske är för att det är svårt att avgöra om det är kvinnogöra att hålla rabatterna fina men mansgöra att såga i buskar?

Det är inte bara i själva arbetet det finns en tydlig könsuppdelning. Där det jobbar kanske 70% män står disken i drivor. Kaffemuggar står hela sommaren över alla borden. Hemma tvingas väl frun plocka bort. Muggen bara försvinner. På jobbet är det till slut någon av de 30% kvinnor som jobbar där som suckar och ställer sig och diskar skiten. Samma när det är städning av fikarummet på fredagar. Idag gjorde jag och en tjej på mitt jobb ett experiement som vi mycket väl visste utgången av redan innan. Vi skulle se om gubbarna verkligen kunde missa det faktum att bordet var fullt av smulor, golvet var skitigt, sopkorgen översvämmad och diskhon full av [deras] disk.

Utan att så mycket som blinka gick den ena efter den andra hem. En gubbe kom ihåg att tömma kaffebryggaren, men det var också allt. "Trevlig helg!" hojtade dom och gick hem. Jag och den andra tjejen tömde sopkorgen och gick. Även om vi lämnade resten för att försöka göra en poäng så undrar jag hur det hade låtit på måndag, om vi inte slängt soporna, när det fått stått och mumsa till sig. Förmodligen hade vi fått tömma den då, för att vi är dom som tvingas ta ansvar för att män inte kan ta hand om sin egen jävla skit och låtsas att det inte känner lukten av den.

Det är generaliserande, ja. Det är inte mitt fel att det faktiskt stämmer till 90%. Det beror på ett generellt förtryck som tar sig uttryck i alla jävla delar av mitt liv och som män drar nytta av. Att tvingas diska andras jävla skit är inte det allvarligaste uttrycket för kvinnors underordning, men likväl jävligt typiskt och begränsande. Och disken ligger kvar på jobbet och kommer göra det tills det inte går att ignorera längre för gubbarna, för nu är deras kökspigor a.k.a deras kvinnliga medarbetare i städstrejk.

3 kommentarer:

Elisabeth Biström sa...

Du är hårdast!

Jenny Grannas sa...

Jag trodde att det var nån gubbe som kände sig träffad som hade kommenterat. Mycket trevligare med medhåll och beröm från den coolaste! ;)

Anonym sa...

Japp du e så cool såååååå. :)

http://www.youtube.com/watch?v=aOkKqKVokIU

Robban