2006-10-08

Nu har de tystat henne

Hon var den enda som vågat rapportera om det avskyvärda kriget i Tjetjenien så länge och så ingående. Hon var mer än en nagel i ögat på Kreml; hon var ett jävla järnspett!

Två skott och en av Putins största kritiker var död. Ett kontraktsjobb på självaste presidentens födelsedag. Säkerligen en väldigt uppskattad present; hon skulle vittna mot Tjetjeniens premiärminister Kadyrov (tillsatt av Kreml) i en rättegång om försvinnanden i delrepubliken. Man har många gånger försökt tysta henne, genom hot mot henne och hennes familj och direkta mordförsök. Hon har blivit förgifta och hon har blivit fängslad. Men Politkovskaja har fortsatt att rapportera och bära vittnesmål om de övergrepp som sker.

Lika lite som som mina vänner i Ryssland vet om de övergrepp som dagligen pågår i Tjetjenien, lika lite vet dom om journalisten på den regimkritiska tidningen Novaja Gazeta som skrivit böcker om vad som egentligen pågår i krigets Tjetjenien och i Putins Ryssland. Här i Sverige tror jag att det har ungått få vem som har föreläst om sitt arbete och om situationen och även rapporterat via Aftonbladet om detsamma, belyst bristen på mänskliga rättigheter såväl i Ryssland som i delrepubliken och fått priser från bl.a. Olof Palmes minnefond.

Det skulle vara intressant att se den allmänna nyhetsrapporteringen i Ryssland en dag som denna. Kanke är det långa och färggranna reportage om Putins födelsedagsfest?
Inte för att jag är allt för imponerad på Aftonbladet heller, som har som första nyhet att Ronaldinho har landat i Sverige, inte att en mäniskorättskämpe har blivit avrättad, även om de visseligen gjort ett stort reportage om händelsen och om hennes bedrifter. Politkovskaja är bara en i raden journalister som varit obekväma för regeringen som blivit mördad. Hon är inte den första och helt säkert inte den sista. Från 1993, då Novaja Gazeta startade, och igår har 5 av tidningens reportrar mördats.


Jag ska ge en del av mitt stora land sanningen om vad som händer i en annan del av detta stora land.



Novaja Gazeta (Översättningsprogram till engelska finns)
Putins Ryssland - Anna Politkovskaja
Tjetjenien - Sanningen om kriget - Anna Politkovskaja

Ytterligare attacker mot demokratin och välfärden i Ryssland - blablabloggen 15/12 2005

Inga kommentarer: