2006-11-13

Vårdnadsbidrag does the trick för familjekonservativa

Medan alla bidrag i det sociala skyddsnätet försämras för att folk "ska arbeta istället för att gå på bidrag" så vill den borgerliga regeringen att en grupp i samhället ska få pengar för att stanna hemma med bidrag från staten; småbarnsföräldrar. Läs: småbarnsmammor. Det är inte papporna som kommer att stanna hemma, i så fall skulle de göra det i större utsträckning redan vid föräldraledigheten.

Kvinnors ställning på arbetsmarknaden är svag redan idag. Tillfälliga anställningar är oftare regel än undantag för unga kvinnor. Mammalediga får sparken eller blir förbisedda när man fastanställer. Löner och pensioner haltar efter. Ska man dessutom stanna hemma helt och håller får det ännu större konsekvenser för kvinnors ekonomiska och sociala situation. Det är en ordentlig backlash för det ekonomiska oberoendet från mannen, som kvinnorörelsen kämpat för i hundra år - och fortfarande kämpar för.

I senaste Kommunalarbetaren finns det en artikel om hur vårdnadsbidraget i Finland har cementerat och normaliserat könsrollerna i hemmet. Vårdnadsbidraget har gjort att hälften av alla småbarnsmammor stannar hemma med barnen. Inte hälften som i "hälften av mammorna stannar hemma och hälften av papporna." Utan hälften som i bara hälften av mammorna jobbar medan ungefär hundra procent av papporna fortsätter sin karriär utan avbrott och negativa konsekvenser.

Vårdnadsbidraget fixar det som Kd trånar efter; Ett Sverige där kvinnor tar hand om barnen och är beroende av mannens inkomst. Den vårdande hemmafrun och familjeförsörjaren.

1 kommentar:

Unknown sa...

Det tycker jag låter jättebra. Jag vill också ha en sådan gullig hemmafru. Bara fördelar med det! Har du någon lämplig kandidat?