2006-03-28

Don't mess with the workers..

Frankrike är lamslaget. En generalstrejk till stöd för protesterna mot lagförslaget om att helt slopa ungdomars rätt till en trygg anställning. Anställda inom den offentliga sektorn och inom statligt ägda företag - lokaltrafiken, posten, skolorna, de nationella gas- och elbolagen. Tryckerianställda och flygpersonal. Och fler och fler studenter. Inom den offentliga sektorn strejkar omkring 5 miljoner personer och den privata sektorn följer inom några dagar.

Centerpartiet fortsätter att visa sitt folkförakt genom att totalt bortse från de franska reaktionerna. De säger bl.a. att det folk demonstrerar mot är CPE och inte CNE som är den lag som Centerpartiet adopterat. Det är ju inte riktigt sant. Man demonstrerar mot utfallet av den lag som infördes i höstas men också den ännu tokigare lagen CPE som ska gälla generellt för alla ungdomar under 26 år. Skillnaden mellan CNE och CPE är marginell egentligen. Dessutom handlar ju Centerpartiets lagförslag om ungdomar under 26 år. I och vilket fall handlar det om en uppluckring av LAS, med rätt att sparka folk helt godtyckligt. Den provanställningstiden som Centerpartier vill ha ska vara 2 år mot dagens 6 månader.

* Bildmontage av Kaj Johansson

Här i Sverige har det har skrivits mycket om arbetslösheten, Frankrike och ifall ungdomar ska ha några rättigheter eller ej på diverse ledarsidor och bloggar. En fråga som dock inte fått något svar från höger- (eller center-) håll är denna;

Om sämre anställningstrygghet leder till fler anställningar, hur kommer det sig då att arbetslösheten bland ungdomar, som har det sämsta tryggheten på arbetsmarknaden redan, är så förbannat hög?



Bra skrivet om detsamma:
Ida Gabrielsson: Ökad trygghet, inte ökad otrygghet
Ali Esbati: L'ancien régime - nu i Sverige (bl.a.)
Elisabeth Biström: Jag ger mig inte - ännu en om Frankrike
Joel Karlsson: Centern har valt sida, gör det du också
LO:s Ungdomsombudsman: Maud Olofsson saknar insikt i ungdomars arbetsmarknad
Sosialistisk Vestres vice ordf. Audun Lysbakken: Å lære fransk (norska)


Inga kommentarer: