2006-03-03

Umeåuppropet välkommet

Idag har Umeåuppropet startat! Till skillnad från det första uppropet, Piteåuppropet, är det här ett bra initiativ med helt rätt fokus. Visst är det bra att mansnätverket lyfte upp frågan på dagordningen, men är det inte allt för typiskt att det är först när män säger att kvinnojourerna behöver mer pengar som det börjar röra på sig? När jourerna själva påtalat det i åratal och bara mött nedskärningar i stöden.

Medan vissa i Mansnätverket i Piteå ville sätta upp skyltar vid E4:an där det stod vansinniga saker som "Välkommen till Piteå. Här slår vi inte våra kvinnor" och vill "fånga upp tonåringar på glid som kan komma att bli kvinnomisshandlare" så slår initiativtagarna till Umeåuppropet huvudet på spiken (klart de gör, de är kvinnor med insikt i de patriarkala strukturerna..).
Den uppenbara skillnaden är ju vilka som formulerar problemen. Kvinnor eller män.

Initiativtagarna till Umeåuppropet pekar på att problemet är att kvinnors frihet inskränks till följd av den vardagsrädsla vi blir påtvingade. Att överfallsvåldtäkter är ytterst ovanliga, men ändå sätter halva befolkningen i en sådan skräck att man tar en lång omväg hem från krogen eller tar taxi fast man inte har råd. Eller inte går ut överhuvudtaget. När ansvaret för det sexualiserade våldet på det sättet blir kvinnors ansvar begränsas vårt livsutrymme. Istället för att lära sig slå tillbaka och ta makten över sin egen kropp så lär man tjejer att förminska sig själva, ta så liten plats som möjligt, klä sig på ett visst sätt och begränsa sin rörelsefrihet i det offentliga rummet.

Sätt Feministiskt självförsvar på schemat i skolan! Låt tjejer få lära sig att de är värda att försvaras, att sätta gränser och att stötta varandra. Hur man använder sin röst i alla situationer, hur man uppmärksammar användningen av de jävliga härskartekninkerna och hur man slår sig ur en överfallssituation.


Läs om Feministiskt självförsvar på Slå tillbaka
Läs om Umeåuppropet på Elisabeth Biströms blogg

2 kommentarer:

Ali Esbati sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Jenny Grannas sa...

gå till närmaste karateklubb, vi lär TJEJER att ta plats och försvara sig mot det SEXUALISERADE våldet.