2006-03-17

Vill DU bli spottad på?

I flera veckor har hundratusentals fransmän demonstrerat mot regeringens förslag att slopa anställningsskyddet för ungdomar. Protesterna inte bara fortsätter, utan växer för var dag i styrka och omfång. Fler och fler universitet strejkar och inget tyder på att det avtar. De är skitförbannade och det blir jag också. Är Frankrikes ungdomar oförmögna att se vilka underverk lagen skulle göra för dem, att det är deras biljett ur arbetslöshet och otrygghet? Eller är det tvärtom; Enorm otrygghet om man går till jobbet och inte vet om man har jobbet kvar i slutet av dagen? Härliga framtidsutsikter. För vem vill anställa en som fått sparken?

Det här är alltså det förslag Centerpartiet har adopterat. Ungdomar under 26 år ska helt undantas (ja, det är tydligen helt frivilligt. För arbetsgivaren alltså) från Lagen om Anställningsskydd. Johan Forsell, ordförande i MUF och Jonny Munkhammar från Svenskt Näringsliv vill gå ännu längre. Inga avtal som helst för folk under 30 år. Givetvis är inte arbetslösheten det Svenskt Näringsliv oroar sig över. Det är lönerna. De alldeles för höga lönerna. Arbetslöshet och otrygghet på arbetsmarknaden kan pressa lönerna en bra bit till och dit man vill. Inte fan bryr man sig om "flexibla" ungdomar kan få in en halv fot på arbetsmarknaden.
Vad var det för klapparsle som startade myten om att ungdomar vill ha "flexibla" jobb, anyway?

Är det rimligt att man ska kunna bli uppsagd utan någon som helst anledning?
I LAS regleras bl.a. följande, om avskedande: Avskedande får ske, om arbetstagaren grovt har åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren. Och till och med om man gör det, grovt åsidosätter sina åligganden mot arbetsgivaren, har man en uppsägningstid på minst en månad. Men med ett slopande av LAS kan man sparkas för.. tja, vad som helst. För att du går med i facket, för att du blir med barn, för att du blir sjuk eller helt enkel är obekväm. Saker som i vanliga fall är oskäliga och olagliga uppsägningar.

Det är löjeväckande att man säger sig vilja de arbetslösas bästa. De arbetslösa är ju Svenskt Näringslivs största garant för att kunna pressa lönerna och massakera arbetsrätten. Som nu.
Nej, lösningen är att anställa fler i offentlig sektor. 200 000 för att vara exakt.

Jag vägrar bli spottad på av borgerligheten!


Inga kommentarer: