2006-02-22

Sextrakasserier i skolan ignoreras - som vanligt

Var tredje tjej trakasseras sexuellt i skolan och lärare väljer att se mellan fingrarna.
Kanske är det som när jag gick i skolan? "Det är synd om killarna, med hormoner rasande i kroppen. De kan ju inte hjälpa det." Eller som efter att nån Bert-film hade gått på bio och alla tjejer gick tryckta mot väggarna för att slippa bli tafsade på alá buffeln i filmen . "Balla-balla" gör mig fortfarande illamående. Men inte en enda jävla lärare brydde sig om den kränkningen som vi tvingades utstå från våra klasskamrater.

Ska man behöva gå genom sin skoltid med en stor klump i magen, eller rent av tvingas avbryta sina grundskolestudier för att man dagligen blir kallad "hora"? När lärare väljer att plocka ut tjejen ur klassrummet istället för grabbgänget som trackasserar henne. Det verkar nästan ses som en naturlig del i ens skolgång. Någonting som alla måste igenom.

Genusteori i någon form borde finnas som obligatorisk del i lärarutbildningen. För att lära sig se att tjejer och killar bemöts och behandlas olika och vilka konsekvenser det får. För att kunna bryta mönstren redan i skolan. Dessutom måste tjejer i högstadiet och gymnasiet erbjudas kurser i feministiskt självförsvar. Dels för att stärka självförtroendet och sätta värde på sig själv och sin kropp. Det är aldrig någonsin en tjejs eget fel om hon blir utsatt för trackasserier eller övergrepp oavsett hur hon beter sig eller klär sig.

I skolan och andra offentliga utrymmen, likväl som i hemmet, ska tjejer och kvinnor kunna gå trygga. Vi ska inte behöva bli tafsade på eller kallade "hora". Vi ska inte behöva ta en längre väg hem eller undvika vissa delar av skolan. Vi ska kunna röra oss precis var vi vill, hur vi vill, i vilka jävla kläder vi vill - utan att bli utsatta för övergrepp.

Inga kommentarer: