2007-01-31

"Vitskallar"

Idag på Samhällskunskap B-lektionen på KomVux fick vi lyssna på radioprogrammet "Vitskallar" och enligt instruktionerna på våra instuderingsfrågor skulle vi bl.a. "Dra paraleller mellan debatten i Sverige om invandrare och problemen i Spanien."

"Vitskallar" handlade om Costa del Sol i Spanien, där svenskar är en stor invandrargrupp. De har liten eller ingen kontakt med det spanska samhället och deras barn går på en helt svensk skola. Spanska ungdomar skriver öknamn på muren som omgärdar Svenska skolan, som även har en särskild kod för att komma in på området.

Efter att vi lyssnat klart på radioprogrammet häpnas en klasskompis om hur identisk situationen är för "Rubios" i Spanien och invandrare i Sverige är. VA?!

Svenska överklassfamiljer som av ideologiska skäl (usch, va jobbigt att betala skatt och se på medan invandrare tar över Sverige) och bekvämlighetsskäl (men ooh så billig den här Prada-väskan är här jämfört med på Drottninggatan och oooh så varmt och mysigt det är här på playan) flyttar till Spanien och väljer att segregera sina yngel i Svenska skolan där spanska är lite som vilket B- eller C-språk som helst. Där den enda med spansk bakgrund är vaktmästaren. Där mångkulturen sträcker sig till någon engelsk pub och norska väninnor. Och tänk er: den svenska turism-alkoholkulturen - fast året om.


"Personligen har jag inte mycket till övers för spanjorer.. Men jag gillar inte Sverige heller.. invandringspolitiken, kriminalvården, skatterna.."

Nån tant som invandrat till Spanien för att undkomma invandrare i Sverige


Att jämföra med de som invandrar till Sverige (och då snackar vi om de som enligt Leijonborg "inte vill integreras.") som utan mycket till val flyttar till Rinkeby eller Rosengård. Där har man undervisning som i stort ser ut som på vilken skola som helst (frånsett att resurserna inte tycks finnas när det gäller skolor i förorter) med svenskaundervisning och hemspråksundervisning. Och där går även barn med svenska föräldrar. Inget konstigt med det. Som debatten går så ska man inte kunna få medborgarskap om man inte klarar till test i språket. Man förutsätter att de inte vill lära sig språket och inte vill lära känna svenskar. När det egentligen handlar om att man inte kan få jobb på en väldigt rasistisk arbetsmarknad. Och det är en sanning att arbete är en av de viktigaste faktorerna för att bryta segregationen, förutom att bryta den rent fysiskt genom att bygga fler hyresrätter.

Jag kan sträcka mig till att gruppdynamiken kan vara liknande. Att man i en ny miljö gärna håller fast vid det man känner till, att traditioner hemifrån blir viktigare när man är just långt hemifrån. Men att svenskarna i Spanien skulle utsättas för samma strukturella rasism som invandrare i Sverige eller att problemen är samma i grund och botten är fan bullshit.

Inga kommentarer: